Pampus Fort Eiland

Op Pampus Fort Eiland heeft 123 Interieur Bouw een aantal ruimtes ingericht met op maat gemaakte stoelen, tafels, banken en een camerabox.

Hieronder de beschrijving en foto’s:

Ruimte 46A – Water als vriend en vijand

In ruimte 46A bouwden wij 12 Stoelen. Elke stoel bestaat uit 13 Schenkels in vorm van Z. Ze zijn 13 laags opgebouwd berken multiplex. Alle schenkels zijn eerst op maat gezaagd, om vervolgens gefreesd te worden. Tussen alle lagen zitten in totaal 72 klosjes met een gat. Alle onderdelen zijn gedompeld in beits en opgehangen om te drogen. De lagen zijn verbonden doormiddel van 10 mm gegalvaniseerde draad. Bij het monteren is alles nog 1 keer in de lak gezet. Door onze smid zijn er per stoel 4 beugels gemaakt van zee bestendig RVS vanwege vochtige plek en goede kwaliteit. De beugels zijn vervolgens aan de vloer en muur bevestigd.

Banken in Ruimte 14: Ontstaan van Pampus

In ruimte 14 zijn prachtige sterke, rustieke, robuuste, oud Hollandse eiken banken neergezet. Er is gekozen van voor Hollands eiken vanwege de lange levensduur en mooie karakter. Alle planken zijn verlijmd van 19 mm naar 36 mm gelijmd. Een massief blok zou bij de grote luchtvochtigheid in de ruimte krom gaan trekken. De planken zijn van ruw eiken hout en deze worden eerst geschaafd om te vlakken, daarna gelijmd, weer gevlakt en op dikte gemaakt. De overige onderdelen zijn een zitelement, middenschoor, 2 zijwangen.

Camerabox in Ruimte 18: Voor Pampus liggen

In ruimte 18 is een projectie box geïnstalleerd die een beeld projecteert op het plafond. In de box zit een installatie om dit mogelijk te maken. De box is van eikenhout gemaakt. Er zitten 4 chromen dopmoeren om bovenkant er af te tillen om alles te kunnen demonteren en monteren.

Ruimte 70 – De Stelling in het landschap

In ruimte 70 is er een beplakt HPL plafond en podium geplaatst. Tussen de lagen zijn verschillende foto’s zichtbaar.

Tafel 

In verschillende ruimtes zijn op maat gemaakte eikenhouten tafels geplaatst van 2 meter lang. In de tafels zijn ruimtes gefreesd voor verschillende knoppen.


Over Pampus
Forteiland Pampus werd gebouwd tussen 1887 en 1895. Om Amsterdam te beschermen werd een meesterlijk militair plan ontworpen, de Stelling van Amsterdam. Om een aanval vanaf het IJ af te weren, besloot men een fort in het IJmeer te bouwen. Dit gebeurde ter hoogte van de zandbank “Pampus”.Tot de eerste werkzaamheden behoorde het aanleggen van een werkplateau op de plek waar het middelpunt van het fort kwam. Het vele materiaal werd met schepen vanuit Amsterdam aangeleverd. Een Duitse firma bouwde de stalen geschutskoepels.

Pampus vandaag
Vandaag de dag is het Forteiland nog steeds geopend voor publiek. Ook is het mogelijk het eiland af te huren voor feesten, bruiloften en evenementen.

Meer informatie over Pampus op www.pampus.nl