Belangrijke werkplek design trends van 2016 (Deel 2)

Belangrijke werkplek design trends om in de gaten te houden in 2016 (Deel 2)

Een belangrijk aspect de afgelopen jaren is dat een werkplek meer is dan alleen een plek om te werken. De keuze van de werkplek draagt ook de cultuur van het bedrijf uit naar zowel de werknemers als andere relaties. Door gebruik te maken van dat gegeven werkt de werknemer plezieriger en gaat de productiviteit van de werknemer omhoog. Zoals eerder al te lezen was in deel 1  zijn de onderwerpen flexibele werkplekken, organisch ontwerp en milieubewuste materialen belangrijk bij het design van een kantoorruimte / werkplek. In dit artikel gaan we drie andere onderwerpen behandelen:

Zonal Design: Elke taak vraag om een andere omgeving!

Het zogenoemde zonal design is een idee dat ongeveer 25 jaar geleden is ontstaan, maar nu pas serieus wordt genomen in de interieurbouw branche. Het is een antwoord op de vraag hoe je een werkplek creëert waarbij verschillen individuen en groepen met verschillende werktijden, functieomschrijvingen, leeftijden, onderlinge relaties, taken, enzovoort toch samen op 1 plek kunnen werken.

Zonal-design interieurbouw

Door slim gebruik te maken van verschillende thema’s in kantoorruimtes / bedrijfspanden kunnen werknemers naar eigen inzicht bepalen welke plek het beste werkt voor specifiek “die” opdracht of “dat” project. Bijkomend voordeel voor werkgevers is dat door werknemers zelf de verantwoordelijkheid te geven voor de keuze van de werkomgeving vele mogelijke klachten achteraf worden vermeden worden.

4 Generaties: verschil tussen jong en oud wordt groter!

Met de verhogingen van de pensioen leeftijd wordt de gemiddeld werknemer ook steeds ouder. Het kan tegenwoordig voorkomen dat er in 1 kantoor 4 verschillende generaties aan het werk zijn. Dit vraagt niet alleen om creatiever om te gaan met gebruik in de overgang van het analoge naar het digitale tijdperk. Ook moet rekening gehouden worden met het design van het interieur. Ook wordt het ergonomisch ontwerp van het interieur voor de oudere generaties steeds belangrijker. Lees meer hierover verder in het volgende kopje.

Ergonomisch design: Fysiek, Cognitief & Sociaal.

Het woord ergonomisch betekent letterlijk gebruiksvriendelijk. En hoewel de praktische gebruiksvriendelijkheid soms in strijd is met de schoonheid & uitstraling van het interieur is dit essentieel voor een goede werkomgeving. Het ergonomisch design van het interieur kan men grofweg onderverdelen in 3 groepen: Fysiek, Cognitief & Sociaal.

Onder de fysieke ergonomie verstaan we de de lichamelijke gebruiksvriendelijkheid. Kantoormedewerkers zitten zo’n 47% van hun dag achter de computer. Hierdoor kunnen veel klachten ontstaan mbt rug en nek. Het is zelfs zo dat 8 op de 10 kantoormedewerkers zo nu en dan pijn ervaart in deze gebieden van het lichaam. Maar denk bijvoorbeeld ook aan lichtinval in een ruimte, een 60 jarige heeft zo’n 3 keer meer licht nodig dan een twintiger. 123 Interieurbouw probeert altijd rekening te houden de gebruiksvriendelijkheid van het interieur.

ergonomisch-design-interieurbouwDe cognitieve ergonomie helpt ons begrijpen hoe werknemers hun werk ervaren. De omgeving heeft een groot effect op het geluk en productiviteit van de werknemer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het soort licht, de lichtinval & lichtsterkte en geluidsniveau in de omgeving.

Onder sociale ergonomie verstaan we gedrag en interacties tussen alle collega’s binnen de omgeving waarin zij werken. Bij het bouwen van het interieur moet goed rekening gehouden worden hoeveel mensen binnen een bepaalde ruimte nog goed met elkaar kunnen functioneren. Maar ook waar de looppaden moeten zijn, de hoeveelheid privacy iemand moet hebben en op welke manier de werknemer een werkplek een eigen identiteit kan geven.

Al deze factoren zijn van essentieel belang voor een goede werkplek.

Bronnen:

www.workplaceinsight.net

www.smartceo.com

www.criterionindustries.com.au


 

Disclaimer: Hetgeen wat verstaan wordt onder nieuws, wordt medegedeeld op de website door middel van een vermelding van de link naar de bron. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het niet juist plaatsen of vermelden van nieuws. Wanneer de bron het niet eens is met de plaatsing, zal de informatie zo spoedig als mogelijk worden verwijderd van www.123interieurbouw.nl.